Subjects

Thursday, October 2, 2014

Για την αισθητική και τις απορίες σου

2014 και σε ευρωπαϊκά, δήθεν πολιτισμένα, εδάφη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αντιτίθενται στα δικαιώματα συνανθρώπων τους. Εξακολουθούμε να διαφωνούμε για κάποια θέματα λες και αφορούν οποιονδήποτε πέρα από τούς εμπλεκόμενους.

Ο Γιάννης Μπιφτέκης, ο παραδοσιακός οικογενειάρχης με το σπιτάκι του, τ'αυτοκινητάκι του και τη δουλίτσα του, αισθάνεται ότι προσβάλλεται η αισθητική του όταν δύο ομοφυλόφιλοι αγκαλιάζονται σε κοινή θέα. Για τον Γιάννη, αυτοί που τον ενοχλούν θα πρέπει να κάνουν ό,τι θέλουν μόνο στο σπίτι τους ενώ αυτός μπορεί να χουφτώνει την Κούλα όπου γουστάρει. Επειδή το κάνει με τόση χάρη και ομορφιά και η αισθητική όλου τού κόσμου παραμένει ακέραια. Για τον ευγενή, λεπτεπίλεπτο και καλαίσθητο Γιάννη Μπιφτέκη, είναι προτιμότερο κάποιοι άνθρωποι να στερηθούν σημαντικές ελευθερίες και αυτονόητα δικαιώματα προκειμένου να προστατευτεί το ευαίσθητο γούστο του. Θα μπορούσε να κλειστεί στο σπίτι του ο ίδιος προκειμένου να αποφύγει όσα τον πειράζουν, αλλά προτιμάει να κλειστούν οι άλλοι στα σπίτια τους για να περιφέρει την ευγενική του φιγούρα απερίσπαστος στους καθαρούς από ενοχλητικά θεάματα δρόμους.


Ο Γιάννης Μπιφτέκης, ο αυστηρών αρχών πατέρας που νοιάζεται για το παιδί του και τού έχει αγοράσει τον καλύτερο καναπέ για να βλέπουν μαζί μπαλίτσα, πανικοβάλλεται και δεν ξέρει πώς να εξηγήσει στο σπλάχνο του για ποιο λόγο η νικήτρια τής Γιουροβίζιον είχε μούσια. Άρα, οτιδήποτε δεν ταιριάζει με τα στερεότυπα που έχει στο μυαλό του (άντρες - παντελόνια - τριχωτά αρχίδια, γυναίκες - φουστάνια - μεγάλα βυζιά), πρέπει να κρύβεται. Για να προστατευτούν τα παιδιά. Και ο ίδιος από τον κόπο να εξηγεί ότι κάποιοι άνδρες και κάποιες γυναίκες αισθάνονται και είναι διαφορετικοί και διαφορετικές από αυτά που έχουμε συνηθίσει αλλά δεν πρόκειται να βλάψουν τον μικρό Γιαννάκη τζούνιορ ή να τού αλλάξουν τον προσανατολισμό, διότι αυτός -προς όποια κατεύθυνση κι αν είναι- θα πάρει τον δρόμο του και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Ο Γιάννης Μπιφτέκης πιστεύει ότι είναι ευθύνη τού υπόλοιπου κόσμου να τού πει πώς να εξηγήσει στο παιδί του τη γυναίκα με τα μούσια, αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να τρέχει πίσω από τον Γιάννη όποτε ο Γιάννης έχει απορίες. Πρώτα η γυναίκα με τα μούσια, αργότερα τί; Η οργανική χημεία ίσως; Η γραμματική; "Πώς να εξηγήσω στο παιδί μου την γραμματική; Ας την απαγορεύσουμε." Πάρε πρωτοβουλία, Γιάννη Μπιφτέκη. Δικό σου είναι το παιδί. Ή, ακόμα καλύτερα, ζήτα του να σού εξηγήσει εκείνο. Είμαι σίγουρος ότι θα σού λύσει περισσότερες απορίες απ'όσες μπορείς να τού λύσεις εσύ. Αλλά μη ζητάς να μην υπάρχουν οι άλλοι άνθρωποι επειδή δεν μπορείς να τούς κατανοήσεις.

Ο Γιάννης Μπιφτέκης, ο σοβαρός πολίτης που νοιάζεται για τον τόπο του και την πατρίδα του, αγωνιά για τον θεσμό τού γάμου που κινδυνεύει από τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Ο Γιάννης χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την ικανότητα αναπαραγωγής επειδή ξέρει ότι δε γίνεται να βρεθεί λύση. Δεν τον ενδιαφέρουν οι νομικές διευκολύνσεις και καλύψεις που έχει ένα παντρεμένο ζευγάρι. Δεν θέλει να έχουν αυτά τα "προνόμια" οι ομοφυλόφιλοι. Μήπως ο Γιάννης θέλει να στερηθούν τα δικαιώματά τους οι άνθρωποι που είναι στείροι, ανεξάρτητα από την σεξουαλικότητά τους; Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που παντρεύονται αλλά δεν πρόκειται να κάνουν παιδιά; Έχει διαμαρτυρηθεί γι'αυτούς; Αν το έχει κάνει, θέλω ένα λινκ γιατί εγώ δεν έχω δει τίποτα σχετικό. Έχει ζητήσει να απαγορευτεί η αναπαραγωγή σε ανθρώπους αποδεδειγμένα προβληματικούς, βίαιους κλπ; Όχι. Επειδή δεν τον ενδιαφέρουν τα παιδιά. Τον Γιάννη Μπιφτέκη τον ενδιαφέρει οι άνθρωποι που δεν είναι σαν αυτόν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτόν. Για τις υποχρεώσεις δεν τον πειράζει όμως. Ας έχουν τις ίδιες.

Ο Γιάννης Μπιφτέκης υπάρχει παντού και υπήρχε πάντα. Ποτέ δεν τα πήγαινε καλά με τις αλλαγές, πάντα δυσκολευόταν να προσαρμοστεί. Και πολλές φορές γίνεται βίαιος επειδή αισθάνεται ότι απειλείται, σαν τραυματισμένο θηρίο. Θα ηρεμήσει όμως. Θα συνηθίσει. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, δε γίνεται αλλιώς.

 


No comments:

Post a Comment