Subjects

Wednesday, October 29, 2014

"Χαλογουίν; Μα αυτά είναι ξενόφερτα πράματα!"

...σκέφτηκε ο Γιάννης Μπιφτέκης λίγες μέρες μετά την παρέλαση και λίγες εβδομάδες πριν στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και την φάτνη. Στη συνέχεια άναψε ένα τσιγάρο και μπήκε στο αυτοκίνητό του για να πάει να πάρει πίτσα και μπύρα για να δει ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Πρώτα βέβαια, παραπονέθηκε στο Φέιζμπουκ (με ελληνικούς χαρακτήρες) και πήρε μερικά επιδοκιμαστικά λάικ. Προφανώς τίποτα από αυτά δεν είναι ξενόφερτο.

Τα πιο πολλά πράγματα που έχουμε (και που έχει όλος ο κόσμος), είναι ξενόφερτα. Αυτό σημαίνει ότι τα επινόησε κάποιος/κάποια σε κάποιο μέρος μακριά. Δεν μπορεί να μένουν κατ'αποκλειστικότητα σ'εκείνο το μέρος. Αν είναι καλά/ενδιαφέροντα/ελκυστικά, θέλουν να τα χρησιμοποιούν κι άλλοι. Κάπως έτσι οι διάφορες τεχνολογίες εξαπλώθηκαν στον πλανήτη. Όλα είναι ξενόφερτα για κάποιους. Οι μόνοι που δεν έχουν τίποτα ξενόφερτο είναι κάτι ιθαγενείς στον Αμαζόνιο. Αν ο Γιάννης Μπιφτέκης γουστάρει να μην έχει τίποτα ξενόφερτο, είναι ελεύθερος να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Η δικαιολογία "αυτά είναι ξενόφερτα" χρησιμοποιείται για να δηλώσουμε "αυτά δε μού αρέσουν", αλλά επειδή τα προσωπικά μας γούστα δεν έχουν καμία σημασία, προσπαθούμε να τα κάνουμε σημαντικά βάζοντας κι άλλο κόσμο μέσα, άσχετα αν συμφωνούν ή όχι. Δεν έχει σημασία. Πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή την ταυτότητά "μας". Η οποία έχει μείνει ανέπαφη όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχει σημασία ο ορισμός τής "ταυτότητας". Καθένας τον μεταφράζει όπως γουστάρει.

Και όποιος γουστάρει θα διασκεδάσει στο Χαλογουίν. Και το έλατο ξενόφερτο είναι. Φαντάζομαι ότι τις πρώτες φορές που στολίστηκαν έλατα, κάποιοι θα παραπονέθηκαν για την καταγωγή τής συνήθειας. Κι ο χριστιανισμός ξενόφερτος ήταν αλλά συνηθίστηκε.

Και το ροκ είναι ξενόφερτο, αλλά το βρίσκω πολύ πιο οικείο από το συρτάκι, ας πούμε. Αυτό δε με κάνει καλύτερο ή χειρότερο ή χωρίς αξίες και ήθη. Καθένας όπως γουστάρει. Happy Halloween.

No comments:

Post a Comment