Subjects

Sunday, October 19, 2014

iPad με μόνο €34!

Ελκυστικό, έτσι; Κι όμως, γίνεται. Αυτές οι σελίδες με τις δημοπρασίες λένε αλήθεια. Υπάρχει κόσμος που αγοράζει από ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι ακόμα και αυτοκίνητα σε εξωφρενικά χαμηλές τιμές, στο 10-20% τής κανονικής τιμής. Κι όλα αυτά χωρίς τα εμπορεύματα να είναι κλεμένα, μεταχειρισμένα, φτιαγμένα από σοκολάτα, απομιμήσεις από την Κίνα και χωρίς το σάιτ να έχει χασούρα. Απεναντίας, βγάζουν ζουμερό, αχνιστό, σχεδόν αδιανόητο κέρδος. Και τώρα θα εξηγήσω πώς γίνεται αυτό.

Όλη τη διαφορά την κάνει μία μικρή λεπτομέρεια. Για να συμμετάσχεις στις δημοπρασίες, χρειάζεται να αγοράσεις credits. Τί είναι αυτά; Κάτι σαν τις μάρκες που παίρνουμε στο λούνα παρκ όταν δίνουμε 100 δραχμές. Ή €10, δεν ξέρω πόσο κάνουν αυτά τα πράγματα, έχω χρόνια να βρεθώ σε λούνα παρκ. Η δημοπρασία δεν γίνεται σηκώνοντας το χέρι και ανεβάζοντας την τιμή. Για να εξηγήσω τη διαδικασία, διάλεξα το Madbid.fr, από το οποίο έχω και προσωπική εμπειρία.

Μοιάζει μπερδεμένο, αλλά θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα.
Για τις ανάγκες τού παραδείγματός μας, ας πούμε ότι δίνουμε €99.99 για ν'αγοράσουμε 830 μάρκες.


99.99 / 830 = 0,1204698795180723. Ας πούμε €0.12 για συντομία. Μία μάρκα κοστίζει 12 σεντς. Μπορεί να κοστίσει κάτι παραπάνω, μπορεί κάτι λιγότερο. Ας πούμε 12.

Και τώρα πάμε να χτυπήσουμε κανένα τηλεφωνάκι, να το πάρουμε τζάμπα και να πουλήσουμε μούρη στο Φέιζμπουκ γράφοντας στάτους στο οποίο θα ξεφύγει κατά λάθος "sent from an iPhone". Ώπα, άστο το τηλέφωνο, βρήκα άλλο ωραίο πράμα.

Από €1300 στα €120;! Ευκαιρία!
Ας αναλύσουμε αυτό το gif (που το έκανα ταχύτατα και ομαλότατα κάνοντας κλικ εδώ). Βλέπουμε ότι με κάθε προσφορά η τιμή ανεβαίνει κατά €0.01. Αν λήξουν τα 7 δευτερόλεπτα, ο υπολογιστής θα καταλήξει σε όποιον έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά. Αλλά όπως βλέπουμε δε λήγουν επειδή πάντα κάποιος βρίσκεται και χτυπάει. Λογικό. Η τιμή είναι εξωφρενικά χαμηλή.

Για δες λίγο αυτό το 8 Χ πάνω από το μουσταρδί τετράγωνο με το σφυράκι. Αυτό σημαίνει ότι με κάθε χτύπημα χρεώνεσαι 8 μάρκες. Τις οποίες χάνεις για πάντα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αγόρασες 830 μάρκες, χτυπάς μια φορά, σού μένουν 822, μετά 814 και πάει λέγοντας. Και τώρα έρχονται τα πραγματικά μεγάλα γούστα!

Θυμάσαι πόσο κάνει μία μάρκα; €0.12. Για να χτυπήσεις και να ανεβάσεις την τιμή κατά ΕΝΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΣΕΝΤ, χρειάζεσαι 8 μάρκες, δηλαδή €0.96!! Το ξαναλέω: Ένα σεντ, το πληρώνεις 96 σεντς! Λεφτά τα οποία πηγαίνουν στο σάιτ έτσι κι αλλιώς! Δηλαδή οι τύποι πουλάνε κάτι (αν υποθέσουμε ότι θα φύγει στα €120) στο 1/10 τής αρχικής τιμής αλλά βγάζουν κέρδος πολλαπλάσιο τής αρχικής τιμής!

Πιο συγκεκριμένα, στο παράδειγμα τού iMac που μόλις είδαμε. Αν φύγει στα €120, αυτό σημαίνει ότι έχουν γίνει 120 * 0.01 = 12000 χτυπήματα. Ωραία; Είδαμε ότι το χτύπημα βάζει στις τσέπες τού σάιτ €0.96. Αυτό σημαίνει ότι, αν ο υπολογιστής φύγει με €120, το σάιτ θα έχει εισπράξει ήδη 12000 * 0.96 = €11520 για ένα αντικείμενο αρχικής αξίας €1299! Το σχέδιο είναι μεγαλοφυές!

Κι ο νικητής που θα το πάρει με €120, θα έχει πληρώσει και τις φορές που χτύπησε, εννοείται. Ήταν αυτές οι φορές 100; 200; Πολλαπλάσιάζουμε με το 0.96 (σχεδόν €1) και βρίσκουμε πόσο τού κόστισε πραγματικά. Για τον υπόλοιπο κόσμο που συμμετείχε στη "δημοπρασία" και στο τέλος πήρε μία ανάμνηση, ας μη μιλήσουμε καλύτερα.

Ωχ, αυτό είναι φτηνό! Χτύπα, Τατιάνα, χτύπα!
Ας δούμε κι ένα πιο φτηνό παράδειγμα. Εδώ κάθε χτύπημα κοστίζει 5 μάρκες, δηλαδή 5 * €0.12 = €0.60. Τζάμπα πράμα. Μέχρι στιγμής η τιμή βρίσκεται στα €7.66, που σημαίνει ότι έχουν γίνει 766 χτυπήματα καθώς ένα χτύπημα = €0.01. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στα (766 χτυπήματα * €0.60/χτύπημα) = €459.6 για το σάιτ κι ακόμα ο κόσμος βαράει ανελέητα. Μέχρι να γράψω αυτό το κείμενο, η τιμή του έχει φτάσει τα €10.43, δηλαδή 1043 χτυπήματα στα €0.60/χτύπημα. Με, ας πούμε, 20 αντικείμενα τη μέρα (υπολογιστές, τηλέφωνα, καφετιέρες, οτιδήποτε), φαντάζεσαι τα κέρδη τους; Ούτε εγώ.

Στις 3:00 κλείνουμε για να ξεκουραστούμε και ξανανοίγουμε στις 9:00. Για να σάς έχουμε όλους έτοιμους και φρέσκους για να χτυπήσετε τ'αγαπημένα σας αγαθά!
Είναι αυτό το πράγμα απατεωνιά; Δεν θα το έλεγα. Χρησιμοποιεί το παλιό, αγαπημένο κόλπο τής μετατροπής των αληθινών χρημάτων σε μάρκες (όπως κάνουν και τα αγαπημένα μας "παιχνίδια" τού Φέιζμπουκ και όχι μόνο) για να μην τα υπολογίζουμε όταν κάνουμε προσφορές, αλλά δε λέει ψέματα. Ο νικητής πληρώνει το ποσό που αναγράφεται στο τέλος τής υποτιθέμενης δημοπρασίας. Καμία σχέση με το eBay, όπου πληρώνει μόνο αυτός που έχει προσφέρει τα περισσότερα.

Για μένα δεν αξίζει τον κόπο, γιατί μέχρι να καταφέρεις να κερδίσεις ένα αντικείμενο, θα έχεις προσπαθήσει αρκετές φορές σε άλλα, χωρίς επιτυχία, και θα το έχεις πληρώσει αρκετά παραπάνω τελικά. Είναι πειρασμός τεράστιος, αλλά αν το καλοσκεφτείς δεν είναι.

Αν ανοίξεις ένα τέτοιο σάιτ, όμως... Μμμ...

No comments:

Post a Comment