Subjects

Saturday, October 25, 2014

Συλλεκτικό κομμάτι

Κοίτα τώρα τί γίνεται. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αρκετοί από εμάς συλλέγουμε διάφορα πράγματα. Γραμματόσημα, κέρματα, πακέτα τσιγάρων, κουτιά αναψυκτικών και μπύρας, καρτ-ποστάλ, τεύχη κόμικς, κούκλες, παιχνίδια Gameboy. Πολλές επιλογές υπάρχουν.

Ο υποφαινόμενος συλλέγει μικροσκοπικά κοχύλια και θέλει να κάνει ένα σλάιντσόου με τα πρόσφατα ευρήματά του αλλά τεμπελιάζει, όπως πάντα.
Απλώς διαλέγεις κάτι που σού αρέσει για κάποιο λόγο και αρχίζεις να μαζεύεις ό,τι μπορείς. Έχει ενδιαφέρον όλο αυτό. Αρκεί να συλλέγεις αυτά που γουστάρεις εσύ, όχι αυτά που σού λένε ότι είναι συλλεκτικά, διότι τότε παύουν να είναι συλλεκτικά.

Αυτό εδώ, ΔΕΝ είναι συλλεκτικό.
Όταν κάποιος κατασκευάζει ένα προϊόν του σε "συλλεκτική έκδοση", αυτόματα μηδενίζει τη συλλεκτική του αξία. Γιατί; Επειδή εξουδετερώνει τη μοναδικότητα τής συλλογής. Κάποιος που πραγματικά συλλέγει κάτι επειδή γουστάρει, θέλει να έχει μία συλλογή που δε μοιάζει με τις άλλες. Θέλει κομμάτια που είναι μόνα τους. Αν πάρεις τα διάφορα collector edition των ταινιών, των παιχνιδιών, των βιβλίων κλπ που βρίσκεις στα μαγαζιά, αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ακόμη έχουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Αυτό δεν είναι συλλογή. Είναι μία απλή βιβλιοθήκη, τίποτα σπουδαίο, τίποτα ιδιαίτερο, τίποτα που να έχει μέσα ένα κομμάτι από τον εαυτό σου. Σού δώσανε μία εντολή, να αγοράσεις τη συλλεκτική έκδοση, και την εκτέλεσες. Σιγά το κατόρθωμα.

Γι'αυτό απεχθάνομαι τις συλλεκτικές εκδόσεις. Επειδή ακυρώνουν αυτό που υποτίθεται ότι είναι και μειώνουν την αξία τής έννοιας τής συλλογής. Τη σακούλα με τα κοχύλια που μάζεψα τον Σεπτέμβριο στη Νορμανδία, την φτάνει μόνο το μπουκάλι με τα κοχύλια που είχα μαζέψει στο Φανάρι (κοντά στην Κομοτηνή) πριν από 20 χρόνια. Και η συλλογή με τα καπάκια σου ή τις τηλεκάρτες σου είναι πολύ σημαντικότερη από τη συλλεκτική έκδοση τού Χάρι Πότερ, επειδή είναι δική σου, την επέλεξες εσύ. Δεν είναι και λίγο να μαζεύεις μία-μία τις κάρτες και να έχεις 2500, κάποιες από τις οποίες είναι και σπάνιες. Σού δίνει και μία ικανοποίηση για κάτι που είναι δικό σου. Δεν πήρες το κουτί με τις κάρτες έτοιμο, ενώ μερικές χιλιάδες άλλα ίδια κουτιά βρίσκονταν στην κυκλοφορία, για να παριστάνεις μετά ότι κάτι κατάφερες, έτσι; Έτσι...;


No comments:

Post a Comment